Consorci del Parc Fluvial del Llobregat

paisatge del parc fluvial
Què fer
Torre de l'Amo de Viladomiu Nou
Torre de l'Amo de Viladomiu Nou
La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou és un edifici centenari que fou construït com a residència per a la família propietària de la colònia -quan hi feien estada- i que ha estat rehabilitat com a Centre d'Interpretació dedicat a explicar una part de la història i del patrimoni del conjunt de les colònies tèxtils de l'Alt Llobregat, construïdes entre Berga i Balsareny.
També és l'edifici institucional del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat i el centre des d'on s'inicien algunes rutes per conèixer el patrimoni industrial, natural i immaterial de les colònies.
La Torre de l'Amo es va construir al bell mig de la colònia Viladomiu Nou, una de les més ben conservades de Catalunya, i que domina el conjunt fabril i la vall del Llobregat.

Aquesta Torre s'ha restaurat gràcies al finançament del programa FEDER de la Unió Europea, de XBMQ de la Diputació de Barcelona i de Generalitat de Catalunya a través del programa PLADETUR. 

Actualment,  es pot visitar per tal de conèixer com vivien, fa cent anys, els amos de les colònies. 
 
 
Temps era temps...l'exposició permanent
Els records de la Remei, la veu d'una minyona que treballa a la Torre de l'Amo, ens guiaran per les estances de la torre i ens mostraran diferents visions sobre les colònies tèxtils, mentre avancem pels interiors d'aquesta casa senyorial restaurada i ambientada a començament del segle XX.
A partir, doncs, d'una interessant i suggerent proposta de llum i d'àudio ens transportem a l'estiu de 1910, per conèixer les vivències dels amos i els treballadors, un any després de la gran revolta obrera que deixà Barcelona i moltes ciutats de Catalunya en flames durant els dies de la Setmana Tràgica.
 
Les Golfes, l'espai de la història
A les golfes de la Torre, sota la teulada, s'hi guarda la història, la memòria del que fou la Setmana Tràgica, un dels episodis mes importants de la història del moviment obrer a Catalunya.
Enmig dels mobles, les caixes i els oblits s'amaguen dos audiovisuals. Un explica els fets i les conseqüencies de la revolta obrera de la Setmana Tràgica de 1909 a les ciutats catalanes. Un segon audiovisual explica la història del moviment obrer a les colònies de l'alt Llobregat, des de 1890 fins al 1910, junt amb uns plafons explicatius.

Les Colònies Industrials
A la planta soterrani de la Tore de l'amo es pot visitar una exposició que, amb el títol "Sorol de telers, soroll de diners", mostra els trets més singulars del patrimoni arquitectònic, al mateix temps que el situa en el temps i en l'espai, i en destaca la riquesa tipològica de les colònies tèxtils, mineres, metal.lúrgiques, químiques, cimenteres, agrícoles, etc.
 

 
Visites guiades a la Torre de l'amo de Viladomiu Nou


Només per a grups amb reserva prèvia.

Durada 1 hora 15 minuts. 
Entrada general: 6€
Entrada reduïda: 4€ ( jubilats, nens i grups mínim 15 pers.)  
 
 
Per a més informació, podeu trucar al 93 825 06 89 o enviar un correu electrònic a : reservesparcfluvial@gmail.com  
Història de la Torre

 
Existeixen dades que ens indiquen que el 1899 -tres anys després que Viladomiu Nou esdevingués una colònia "independitzada" de Viladomiu Vell- s'estava treballant en les obres de construcció d'aquesta torre. Tanmateix, no fou fins l'estiu de 1902 que la família Viladomiu féu estada, per primera vegada, a la torre.
A partir d'aquell moment, la torre es convertí en l'espai que els Viladomiu utilitzaren en les seves estades a la colònia i també, com la resta de cases senyorials de les colònies de l'alt Llobregat, en un emblema de la colònia i en el símbol del poder econòmic i social dels amos.

 

Per la seva estructura, la torre de Viladomiu Nou és semblant a una gran masia amb galeries, que consta de tres cossos -el central més ample que els laterals- i una sala central al pis. És un edifici, com la fàbrica i l'església de la colònia, fet amb pedra, la qual obtingueren de les pedreres obertes a tocar del Llobregat (de pedra calcària).

 

La torre, que no estava pensada per ser la residència fixa dels Viladomiu, tenia una doble funció: casa d'estiueig per a la família i espai on dormir quan els amos pujaven a la fàbrica, des de Barcelona -generalment un cop a la setmana-, per controlar que tot funcionés correctament. Per tant, els amos de Viladomiu -i de la gran majoria de colònies- no vivien a la colònia. Els que sí que hi vivien eren els directors de la fàbrica, els homes de confiança de l'amo.
 
A mesura que va anar avançant el segle XX, els amos de Viladomiu Nou tendiren a utilitzar menys la torre, però aquesta es va mantenir sempre neta i polida, ben equipada i apunt per a rebre els amos.  Malauradament, amb la crisi i tancament de la fàbrica, durant els anys vuitanta, la torre patí un procés d'abandonament; situació que s'agreujà quan va caldre vendre els mobles, els testimonis muts d'una llarga història.

  

Adequació de "La Casa de l'Amo" com a espai públic d'exposició

 
A l'antiga carbonera de la torre s'hi ha instal·lat una exposició permanent del món de les colònies -que ens permet conèixer què era una colònia tèxtil; quins espais en formaven part i quin model de vida s'hi desenvolupà- i la visita al primer pis i a les golfes, restaurades, ens permet imaginar-nos com vivien els amos de les colònies quan els sorolls dels telers eren, per a ells, soroll de diners.
 
La planta baixa de la torre acull, actualment, el centre de gestió del Parc Fluvial del Llobregat i, també, els usos principals del Centre d'Interpretació de les Colònies del Llobregat, un espai susceptible de ser desenvolupat per a un major nombre d'usuaris, ja que compta amb un telecentre, sala d'audiovisuals, zona d'exposició permanent, espai de rebuda i serveis.
 
La planta pis i la planta golfes, adequades com a espai museístic, allotgen la recreació de l'antiga casa de l'amo amb les seves peces i espais més emblemàtics.
 
Visitant la torre, podem fer un recorregut per l'interior d'un edifici on antigament els treballadors no tenien permesa l'entrada i descobrir espais com el vestíbul, el despatx, l'habitació del bisbe, l'habitació del matrimoni, l'habitació dels fills, el menjador, la galeria, la cuina, el rebost, les golfes i alguna sorpresa que val la pena conèixer.
 
Per acabar la visita, es pot pujar dalt de tot de l'edifici i, des d'allà, contemplar una vista privilegiada de la colònia, dels voltants i de les muntanyes prepirinenques. Un punt privilegiat que ens farà sentir, per uns instants, amos d'una colònia industrial.
 
 
3. Detall

3. Detall

 
4. Cuina Torre

4. Cuina Torre

 
5. Golfes Torre

5. Golfes Torre

 
6. Vista balconada torreta

6. Vista balconada torreta

 
Compromís de Qualitat Turística_.jpg

Compromís de Qualitat Turística_.jpg

 
Arxius
 
 
 
 
Consorci del Parc Fluvial - 938250689

Torre de l'Amo de Viladomiu Nou 08680 Gironella
Parc Fluvial a    

Qualitat Turística Logotip Berguedareserves Logotip Xatic Logo conformidad WAI Mapa web | Avís legal | Crèdits

    

Logotip Territori MaquisLogotip Diputació de Barcelona